13 Temmuz 2012 Cuma

Sanal Pazar'da Pay 22 Milyar'a Yükseldi.



Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği  Başkanı Hakan Orhun, yaptığı açıklamada, Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre, geçen yıl yurt içi ve dışında gerçekleştirilen toplam e-ticaret hacminin yüzde 57 büyümeyle 22 milyar liraya ulaştığını, işlem adedinde yüzde 40'lık artış olduğunu iletti.

Hakan Orhun, 2005 yılında 76 lira olan bir kişinin harcamış olduğu ortalama alışveriş tutarının geçen yıl 182 liraya yükseldiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüm rakamlar, e-ticaretin her yıl yüzde 50'ye yakın bir büyüme ile artışını devam ettirdiğini gösteriyor. Ancak bu rakamlar telekomünikasyon, hava yolları, sigorta şirketlerinin verilerini de kapsıyor.

ETİD olarak 2011 yılı için internet üzerinden ürün satışı yapan sitelerin 22 milyar lira olarak gerçekleşen e-ticaret sektöründen yaklaşık 3-4 milyar lira gibi bir pay aldığını düşünüyoruz. 2012 beklentimiz yüzde 50'nin üzerinde, hatta yüzde 100'e yakın bir büyüme. 2011 Aralık ve 2012 Ocak arasındaki adetsel olarak yüzde 10'un üzerinde artış bize çok büyük bir moral verdi.”

Türkiye'de 30 milyonu aşkın internet kullanıcısı olduğunu ve bu kullanıcıların yüzde 60'ının her gün mutlaka internete girdiğini belirten Orhun, “Türkiye'de internetten alışveriş yapanların sayısı bugün itibariyle aylık 5 milyon kişiyi, yani toplam kullanıcı sayısının yüzde 16'sını geçmiyor. Son yıllardaki yeni e-ticaret modelleri ile birlikte alışverişçi sayısı da giderek artıyor. Burada ilk hedefimiz bu sayıları online banka işlemi yapanlar seviyelerine ulaştırmak” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.
E-Ticaret Platformu