17 Kasım 2012 Cumartesi

Girişimcilerin Başarız Olmalarındaki 11 Neden


         Girişimciler, özellikle de yeni girişimcilerbaşarılı oldukları kadar başarısız da olabiliyorlar.
Türkiye’de istatistikler gösteriyor ki ; yapılan her girişim ilk yıl içinde tutmama oranı %60.
Yeni başlayanlara yönelik işte 11 başarısızlık nedeni:
1-İş Planı Yok: İş planının harcanlan çabaya değer nitelikte olmadığı yönündeki söylentilere inanmayın. İş planını yazıya dökme disiplini,fikirlerinizi işlere nasıl dönüştürebileceğinizi gerçekten anlayıp anlamadığınız görmenin en iyi yoludur.
2-Hazırlıksız Gelir Modeli: Kar amacı gütmeyen bir işletme veya stk  bile, operasyon masraflarını düzenleyebilmek için bir gelir modeli (veya bağış) oluşturmak zorundadır. Ürünleriniz bedavaysa veya her satışta zarar ediyorsanız, bu durumu o birim içinde dengelemek oldukça zordur. Hitap ettiğiniz müşteri kitlesinin parası olmalıdır. Eğer satacağınız ürünü alacak kitle parasız ise emeğiniz boş olacaktır.
3-Kısıtlı iş imkanları: Girişiminizin mükemmel olduğunu ve herkesin buna ihtiyacı duyduğunu düşünmeniz, insanların gelip bu ürünü veya hizmeti satın alacakları anlamına gelmiyor. Pazar araştırması konusunda, aile ve arkadaş çevresinde yaptığınız profesyonel  olmayan araştırmayı destekleyebilecek, alan uzmanları tarafından yazılmış bir kaynak bulunmamaktadır.Bu nedenle Pazar araştırmasında rakiplerinizi inceleyin.
4-Uygulayamamak: İş fikirleri tek başına hiçbir şeydir.Bu nedenle de maddi destek görmezler. Girişimde konu fikir kadar uygulama ve nasıl yapacağınız ile ilgili. Zor kararlar vermek ve riske girmek konusunda iyi değilseniz, o zaman boşa kürek sallamamalısınız.
5-Aşırı rekabet: Yapacağınız işte hiçbir rekabetçinin olmaması dur işareti niteliğindedir – pazar olmadığı anlamına gelebilir–ancak öte yandan, basit bir Google aramasında bile yaklaşık 10 adet rekabetçi buluyorsanız, bu sektörün oldukça kalabalık olduğu anlamına gelir. Unutmayın, uyuyan devler geri uyanabilir. Yani büyük firmaların hantal olduğunu sanmayın!
6-Fikri hakların olmayışı:  Eğer yatırımcılar bulmak veya sektördeki devler karşısında sürdürebileceğiniz bir rekabet avantajı elde etmeyi umuyorsanız, patentler, markalar ve telif hakları için kayıt yaptırmanız, ayrıca, ticari sırları korumak adına, rekabet dışı ve patent dışı bilgilerin korunmasına yönelik anlaşmalar yapmanız gerekmektedir. Fikri mülkiyet, erken evredeki işletmelere, profesyonel yatırımcılar tarafından biçilen değerleri belirleyen en önemli unsurlardan biridir.
7-Deneyimsiz bir takım: Yatırımcılar fikire değil kişiye yatırım yaparlar. Yatırımcılar, iş sektöründe en azından başlangıç seviyesine uygun miktarda tecrübe sahibi kişileri, başka bir deyişle, yeni başlanılan bir işi yürütebilecek tecrübedeki kişileri ararlar. Eğer bu sizin ilk seferinizse, yanınızda “daha önce orada olan ve o işi yapmış” bir takım arkadaşı bulundurun, böylece sizin tutkunuz ve onun tecrübesi ideal bir takım oluşturmuş olsun.
8-Kaynak ve Gereksiminler: Elinizdeki sermaye kaynağını doğru kullanın.Çok parasız olması yada az olması burada önemli olan değildir.Önemli olan elinizdeki kaynağı nasıl kullandığınızdır.
9- Küçük Pazar: Yapacağınız girişimdeki pazarın küçük olması da bir dezavantajdır.İşiniz ve uygulamalarınız ne kadar iyi olursa olsun beklediğiniz satışa ulaşamayacaksınız.Çünkü hitap ettiğiniz Pazar küçük.Bu nedenle pazarın büyüklüğüne önem verin.
10-Hemen Vazgeçme: Ufak birkaç problemde yada bazı sorunları gördüğünüzde hemen vazgeçme eğiliminde olmayın.Bu hem size hemde o ana kadar ki emeğinize zarar verecektir.Azimli ve kararlı olun.
11-B Planı: Girişiminiz ne olursa olsun mutlaka bir B planınız olsun.Her ihtimale karşı sizi güvende tutacak ve zararınızı minumuma indirecek bir b planı ile işe başlayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.
E-Ticaret Platformu