4 Ocak 2013 Cuma

2013’te Sosyal Medya Nereye Yol Alacak?





 

2012 yılı Sosyal Medya için oldukça hızlı ve verimli geçti. Peki 2013 yılında sosyal medya ile bizleri neler bekliyor ?

o    Sosyal Medya 2013′te 2012’ye göre %122.1 daha çok konuşulacak. Sosyal Medya Pazarlaması ve Sosyal Medya Uzmanlığı terimlerini 2012’ye göre 2 kat daha fazla duyacağız.
o    Sosyal Medya eğlence ve vakit geçirmek  için daha çok kullanılacak. Artık insanlar TV Programları yerine sosyal medya için yapılmış video ve programları izlemeye yavaş yavaş başlayacak. o    Mobil kullanım oranları Web kullanımını geçecek. 2012′de Facebook mobil kullanımı Web’i geçmişti, bu yılda genel kullanım olarak geçmesi bekleniyor.
o    E-ticaret artık Sosyal Ticaret olarak anılır hale gelecek. Zaten bu ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde başlamış durumda.Web siteleri üzerinden satışlar yerlerini Sosyal Medya Mecraları üzerinden satışlara bırakacak. İlk olarak Pinterest’in bu alana yavaşça girdiğini gördük 2012′de. Facebook Buy butonunun gelmesiyle birlikte e-ticaretle ilgili bir çok ezber de bozulmaya başlandı.E-Ticaret siteleri artık facebook store açar oldu.2013’te Facebook store olmayan e-ticaret firması kalmayacak.
o    Mobil reklamlar dünyamıza girecek. Şu sıralar mobil web sitelerinde reklamların sayısı oldukça az. Ancak 2013 ile birlikte telefonlarımıza da reklam engelleyici programlar kurmamız gerekecek.
o    Sosyal Medyada Lokal Pazarlama daha önemli ve bilinir bir hale gelecek. Her ürünü her yere gönderen sitelerin dışında daha küçük çaplı, daha özel ürünler üzerinde çalışan tematik bir e-ticaret bizi bekliyor 2013′te.
o    Big Data dediğimiz Büyük Datalar şirketlere sorun olmaktan yavaş yavaş çıkacak. Radian6 gibi şirketler bu alan üzerinde çok büyük projeler geliştiriyorlar. Big Data şirketlere özel Sosyal Medya Mecraları üzerinden kontrol edilebilecek hale gelecek.
o    Sosyal Medyaya ayrılan bütçeler artacak. Eskisi gibi “Sosyal Medya Bedavadır” mantığı yavaş yavaş kırılmaya başlandı. 2016 yılına kadar ayrılan bütçelerin sürekli olarak artacağı öngörülmekte… Artık twitter ,facebook gibi adreslerinde çok takipçisi ve beğeneni olan ünlüler, kişiler reklam ücreti karşılığında ile tweet atmaya ,durum paylaşmaya başlayacak.

o    ROI ölçümlemesi Sosyal Medya üzerinde doğru sonuçlarla yapılamamaktaydı. SoLoMo (Social-Local-Mobile) üçlemesinin gelişmesiyle birlikte bu ölçümleme yapılabilir bir hal alacak.
o    Sosyal Medya Reklamları artacak. Facebook’un bu alanda yaptığı ataklar artarak devam edecek. Kullanıcıları Facebook’tan soğutana dekte her gün yeni yeni reklamlar göreceğiz. Facebook gibi Linkedin ve Twitter’da da benzeri reklam artışları ile geçecek 2013.
o    Özgün içeriklerin internette korunması ile ilgili tartışmalar giderek artacak. Türkiyede’de konuyla ilgili bir yasa ya da yönetmeliğin 2013′te yürürlüğe girmesi bekleniyor.
o    İnfografikler daha fazla kullanılır olacak. Her şirket, her kuruluş, her organizasyon artık kendisini infografiklerle ifade etmeye çalışacak. İnfografiklerinse daha iyi görüntülenebilmeleri için Sosyal Medya Mecralarında küçük geliştirmelere gidilecek.
o    Sosyal Medya Monitoring sektörün en önemli dallarından biri haline gelecek. 2013 boyunca bir çok şirket Sosyal Medyada ne kadar, nasıl konuşulduğuna dair raporlar edinmeye başlayacak.
o    Facebook’un üye sayısı 2013′ün sonuna dek 2 milyarı bulacak.
o    Görsel Pazarlamaya verilen değer daha da artacak. Youtube zirvedeki durumunu 2013 boyunca koruyacak ancak fotoğraf paylaşım sitelerinde durum belli değil. Fotograf paylaşım sitesi savaşında İnstagram ve pinterest savaşı görülüyor…

o    Televizyonlar artık daha dinamik olacaklar. Bir çok TV programının formatı değişecek. Anlık gelişmeler ve geribildirimlere göre programın akışının değiştiğine görebileceğiz.
o    SlideShare 2013′ün en hızlı büyüyen Mecrası olacak. o    Twitter’da kişiselleştirilmiş Feedlere geçecek. Tıpkı Facebook’un EdgeRank algoritmasıyla birlikte kişiye özel akış sunması gibi Twitter’da tüm takip ettiklerinizin tweetlerini değil de en çok etkileşime geçtiklerinizin tweetlerini göstermeye başlayacak. Bunun sinyallerini kişiselleştirilmiş TT lerden alıyoruz. Hatta yeni algoritmanın adının TwedgeRank olması bekleniyor. o    Google+ 2013′te de lider olamayacak ancak büyümeye devam edecek. o    2013 Instagram için büyük bir yıl olacak. Kullanıcı sayısının 4 katına çıkmasını bekleniyor.
o    E-mailler hayatımızdan çıkmanın aksine daha da fazla kullanılır olacak. Özellikle mail yoluyla pazarlama konusunda pazar oldukça büyüyecek ancak spam mailler ile değil. Mail aboneliği ve sadık müşterilerin sayısı artacak.
o    Her sektör Sosyal Medya’ya girecek. Sadece bir şeyler alıp satanlar değil hizmet sektörünü de Sosyal Medya’da aktif olarak göreceğiz. Devlet kurumları, özel hastaneler, okullar daha fazla sosyal medyanın içinde yer almak zorunda kalacak.
o    Podcaster’ların sayısı iki katına çıkacak. 2013′e sosyal medyada hazırlanmak istiyorum diyorsanız Podcast yayınına başlamalısınız
 
2013 boyunca takipte kalmamız gereken sosyal platformlar:

o    Faceboo,Twitter,SlideShare,Google+,Linkedin, Instagram
 
2013 boyunca daha sık duyacağımız ve duymaya başlayacağımız meslekler;

o    Sosyal Medya Uzmanı,İçerik Editörü,Görsel Pazarlama Uzmanı,Grafiker,E-Reklam Yöneticisi,Bilişim Güvenliği Sorumlusu,   SEO / SEM Uzmanı,Monitoring Uzmanı,Sosyal Medya Analizleri Uzmanı, Sosyal Ticaret Uzmanı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.
E-Ticaret Platformu