25 Mayıs 2012 Cuma

E-Ticaret Çoştu , Devlet Hollanda Modeline Uydu





E-Ticaret Türkiye'de son dönemde 100 katın üzerinde büyürken,T.C Maliye Bakanlığı da vergi kaçağıyla savaşta Hollanda Hükümeti'nin uyğuladığu sistemini seçti. Yeni modelle birlikte, internetten yapılan alışverişe önemli ölçüde takip geliyor.



Maliye Bakanı  Şimşek, özellikle son dönemde hızla artan elektronik ticareti gözaltına alacak yeni plana yönelik bilgi verirken,  elektronik ticaret konusunda teknik ve hukuki altyapının bulunmadığına belirtti. Şimşek, online yapılan ticaretin kayıt altına alınması ve  vergi kaçağının kapatılması gerektiğini aktarırken, bu konuda dünyada en iyi uygulamaya sahip ülkelerden biri olan Hollanda olduğunu kaydetti. Şimşek,  Hollanda Gelir İdaresi'nin tecrübelerinden faydalanmak üzere Hollanda Hükümeti ile ortak bir proje yapılmaya başlandığını söylerken, projenin amacının kayıtdışı elektronik ticaret faaliyetlerindeki vergi  altyapısı oluşturmak, vergi kayıp kaçağını azaltarak elektronik ticaret yapan mükelleflerin uyumunu artırmak olduğunu anlattı.  Şimşek, 2012 sonunda bu altyapı  tamamlamayı planladıklarını dile getirdi. Şimşek,  elektronik ticaret hacminin 2003 yılında 262 milyon lira iken, 2011 yılında 22,8 milyar liraya ulaştığını aktardı.  Yeni sistemle, internetten yapılan alışverişin bir yazılım ile takip edileceği belirtilirken, kredi kartıyla yapılan alışveriş ile kaçakların önleneceğini belirtti.
SOKAK SOKAK DENETLERİZ
ŞİMŞEK, son olarak Mayıs ayında 75 ilde, sonra 6 büyük şehirde, 5 bin 551 elemanla eşzamanlı denetim yapıldığını kaydetti. Şimşek, bu denetimde 391 bin mükellefin denetlendiğini kaydederken, 'Mükellefiyeti ilk defa tesis edilen mükellef sayısı ise 12 bin 680. Yani 2 haftalık çalışmamızla 12 bin 680 yeni mükellef kazandık'diye konuştu. Şimşek, 'Gerekirse 7 bin kişiyle sahaya çıkacağız. Gerekirse sokak sokak  denetimleri yapacağız, elektrik, doğalgaz, su bütün abonelere çapraz denetim yapacağız' diye konuştu. 
25 bin TL ödüllü yarışma
Kayıtdışı ekonomiyle mücadelenin artırılması konulu bir yarışma düzenleneceğini belirten Şimşek, yarışmanın akademik ve genel olmak üzere iki kategoride düzenleneceğini ve ilk 5'e girenlere de para ödülü verileceğini bildirdi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.
E-Ticaret Platformu